УНВ: ПОЗДРАВЉАМО ЕФИКАСНЕ АКЦИЈЕ КОЈИМА ПОЛИЦИЈА ШТИТИ НОВИНАРЕ

Удружење новинара Војводине (УНВ) из Зрењанина  поздравља и похваљује експресне и врло професионалне акције у којима су ових дана откривени нападачи на новинарку Верицу Маринчић из Инђије, којој је претио обесни возач којим се бавила на свом порталу; као и хапшење нарко дилера из Беле Цркве који је синоћ раскрварио главу новинара Стефана Цветковића, иначе осумњиченог за лажно пријављивање.

Изостало је расветљавање констатних напада на просторије Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), у Новом Саду, што чуди, с обзиром да се ради о најужем центру Новог Сада, који је веома добро «покривен» најсавременијим видео надзором, па мислимо да би требало уложити мало више воље и напора да се такво застрашивање убудуће разоткрије и спречи, јер је веома важно заштити и неистомишљенике великог броја грађана, што је тековина демократског друштва,  сматра УНВ.

«Ретко смо у прилици да хвалимо полицију када је реч о односу ка новинарима, али две ситуације у којима су нападачи без задршке откривени ових дана, иако се ради о вербалној претњи и лакшој физичкој повреди, веома су добре, јер превентивно делују на будуће починиоце. Држава таквим акцијама поручује да су и новинари из провинције једнако заштићени и важни као и они у престоници, и то је за сваку похвалу», каже председник Удружења новинара Војводине (УНВ) из Зрењанина, Игор Алексић.

«Надамо се да ће полиција наставити да подједнако реагује и у будућности. УНВ се слаже са НУНС-ом и НДНВ да је посебно добро што је брза реакција полиције уследила и око напада на новинара Стефана Цветковића, осумњиченог за лажно пријављивање, јер сваки грађанин заслужује презумпцију невиности а и основну одбрану од угрожавања физичке и психичке безбедности. Мислимо да су оваква поступања и доказ да је за сваки помак у друштвеном животу потребна политичка воља, без које се  у институцијама система готово ништа не може постићи, па свакако не заборављамо нерасветљaвање најтежа кривичних дела на штету новинара, из блиске и далеке прошлости, на чијем разјашњењу ћемо наставити да радимо,  агитујемо и инситирамо са већинском новинарском заједницом», закључио је он.

Информативна служба УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ (УНВ), ЗРЕЊАНИН

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + 20 =