UNV: POZDRAVLJAMO EFIKASNE AKCIJE KOJIMA POLICIJA ŠTITI NOVINARE

Udruženje novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina  pozdravlja i pohvaljuje ekspresne i vrlo profesionalne akcije u kojima su ovih dana otkriveni napadači na novinarku Vericu Marinčić iz Inđije, kojoj je pretio obesni vozač kojim se bavila na svom portalu; kao i hapšenje narko dilera iz Bele Crkve koji je sinoć raskrvario glavu novinara Stefana Cvetkovića, inače osumnjičenog za lažno prijavljivanje.

Izostalo je rasvetljavanje konstatnih napada na prostorije Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), u Novom Sadu, što čudi, s obzirom da se radi o najužem centru Novog Sada, koji je veoma dobro «pokriven» najsavremenijim video nadzorom, pa mislimo da bi trebalo uložiti malo više volje i napora da se takvo zastrašivanje ubuduće razotkrije i spreči, jer je veoma važno zaštiti i neistomišljenike velikog broja građana, što je tekovina demokratskog društva,  smatra UNV.

«Retko smo u prilici da hvalimo policiju kada je reč o odnosu ka novinarima, ali dve situacije u kojima su napadači bez zadrške otkriveni ovih dana, iako se radi o verbalnoj pretnji i lakšoj fizičkoj povredi, veoma su dobre, jer preventivno deluju na buduće počinioce. Država takvim akcijama poručuje da su i novinari iz provincije jednako zaštićeni i važni kao i oni u prestonici, i to je za svaku pohvalu», kaže predsednik Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina, Igor Aleksić.

«Nadamo se da će policija nastaviti da podjednako reaguje i u budućnosti. UNV se slaže sa NUNS-om i NDNV da je posebno dobro što je brza reakcija policije usledila i oko napada na novinara Stefana Cvetkovića, osumnjičenog za lažno prijavljivanje, jer svaki građanin zaslužuje prezumpciju nevinosti a i osnovnu odbranu od ugrožavanja fizičke i psihičke bezbednosti. Mislimo da su ovakva postupanja i dokaz da je za svaki pomak u društvenom životu potrebna politička volja, bez koje se  u institucijama sistema gotovo ništa ne može postići, pa svakako ne zaboravljamo nerasvetljavanje najteža krivičnih dela na štetu novinara, iz bliske i daleke prošlosti, na čijem razjašnjenju ćemo nastaviti da radimo,  agitujemo i insitiramo sa većinskom novinarskom zajednicom», zaključio je on.

Informativna služba UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE (UNV), ZRENJANIN

Ne sviđa mi seSviđa mi se (Nema ocena)
Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten − five =