ИНФОРМАЦИЈЕ О СЛУЧАЈУ ПЕЋО НИСУ ДОПУТОВАЛЕ ДО ТУЖИЛАШТВА НИ ПОСЛЕ ГОДИНЕ

Полиција ни годину дана након обијања стана новинарке КРИК Драгане Пећо није открила ко је упао у њен стан и испретурао ствари, у јулу 2017. је поднела кривичну пријаву против непознате особе због тешке крађе и од тада тужилаштву није доставила ниједан документ у вези са тим случајем, речено је КРИК у Првом основном тужилаштву у Београду.

Из тужилаштва кажу и да су након добијене кривичне пријаве полицији наложили да учини све што је у њиховој надлежности како би открила ко су особе које су обиле стан и испретурале ствари.

Полиција им и даље није послала извештај о томе шта су све урадили у вези са овим случајем, речено је новинарима КРИК у тужилаштву.

КРИК у саопштењу подсећа да је неколико дана након догађаја министар полиције Небојша Стефановић рекао да „полиција чини све како би се потпуно разрешио случај“ и додао да су им познате две групе које оперишу у том крају.

„Ко год да је починилац, мораће да одговара“, рекао је министар у септембру 2017. године додајући да је саслушано више особа у вези са тим случајем.

Од тада, из полиције до тужилаштва нису стигле никакве информације, наводи КРИК.

Стан новинарке КРИК Драгане Пећо обијен је почетком јула прошле године. Врата са разваљеном бравом затекао је њен вереник по повратку с посла. Ствари у стану биле су испретуране, гардероба повађена из ормана и фиока, међутим, ништа није однето – чак ни приватни лаптоп и телефон који су стајали на видном месту.

Случај новинарке КРИК није усамљен, на шта подсећају домаће и стране новинарске и медијске организације.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) подсећа да се случајеви напада на новинаре не решавају дуже од деценије. Према њиховој евиденцији од почетка године у Србији су забележена 43 случаја напада на новинаре.

Међународна организација „Репортери без граница“ истакла је у последњем извештају да новинари у Србији нису безбедни јер бројни напади на њих нису истражени нити санкционисани.

КРИК подсећа такође да у извештају о људским правима за 2017, Стејт департмент наводи да су новинари и медији у Србији током 2017. године били жртве застрашивања, физичких напада, али и медијских кампања провладиних медија.

(Извор: ФОНЕТ, фото: Медија центар Београд)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 1 =