INFORMACIJE O SLUČAJU PEĆO NISU DOPUTOVALE DO TUŽILAŠTVA NI POSLE GODINE

Policija ni godinu dana nakon obijanja stana novinarke KRIK Dragane Pećo nije otkrila ko je upao u njen stan i ispreturao stvari, u julu 2017. je podnela krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe zbog teške krađe i od tada tužilaštvu nije dostavila nijedan dokument u vezi sa tim slučajem, rečeno je KRIK u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

Iz tužilaštva kažu i da su nakon dobijene krivične prijave policiji naložili da učini sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi otkrila ko su osobe koje su obile stan i ispreturale stvari.

Policija im i dalje nije poslala izveštaj o tome šta su sve uradili u vezi sa ovim slučajem, rečeno je novinarima KRIK u tužilaštvu.

KRIK u saopštenju podseća da je nekoliko dana nakon događaja ministar policije Nebojša Stefanović rekao da „policija čini sve kako bi se potpuno razrešio slučaj“ i dodao da su im poznate dve grupe koje operišu u tom kraju.

„Ko god da je počinilac, moraće da odgovara“, rekao je ministar u septembru 2017. godine dodajući da je saslušano više osoba u vezi sa tim slučajem.

Od tada, iz policije do tužilaštva nisu stigle nikakve informacije, navodi KRIK.

Stan novinarke KRIK Dragane Pećo obijen je početkom jula prošle godine. Vrata sa razvaljenom bravom zatekao je njen verenik po povratku s posla. Stvari u stanu bile su ispreturane, garderoba povađena iz ormana i fioka, međutim, ništa nije odneto – čak ni privatni laptop i telefon koji su stajali na vidnom mestu.

Slučaj novinarke KRIK nije usamljen, na šta podsećaju domaće i strane novinarske i medijske organizacije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podseća da se slučajevi napada na novinare ne rešavaju duže od decenije. Prema njihovoj evidenciji od početka godine u Srbiji su zabeležena 43 slučaja napada na novinare.

Međunarodna organizacija „Reporteri bez granica“ istakla je u poslednjem izveštaju da novinari u Srbiji nisu bezbedni jer brojni napadi na njih nisu istraženi niti sankcionisani.

KRIK podseća takođe da u izveštaju o ljudskim pravima za 2017, Stejt department navodi da su novinari i mediji u Srbiji tokom 2017. godine bili žrtve zastrašivanja, fizičkih napada, ali i medijskih kampanja provladinih medija.

(Izvor: FONET, foto: Medija centar Beograd)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (Nema ocena)
Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven + eleven =