НУНСОВА БАЗА ПОДАТАКА: ТРЕЋИ НАПАД НА НОВИНАРЕ ОВЕ ГОДИНЕ

Напад на новинара из Беле Цркве Стефана Цветковића, према бази података Независног удружења новинара Србије (НУНС), трећи је регистрован физички насртај на новинаре и медијске раднике у 2018. години.

Новинар Данило Машојевић и камерман Владета Урошевић нападнути су 17. априла током заказаног интервјуа са градоначелником Лесковца, за укључење у јутарњи програм, а полиција је због тог насиља привела једну особу.

Након што су стигли и паркирали се, како се наводи у Бази НУНС-а, непознати мушкарац из оближњег локала почео је да виче и да им прети, а затим је својим аутомобилом блокирао возило ТВ екипе. Када су почели да износе опрему из аута, човек је изударао сниматеља Урошевића и нанео му лакше телесне повреде главе.

Екипа телевизије О2 нападнута је 16. фебруара у београдском насељу Карабурма, током директног укључења уживо у Вести телевизије О2, када је новинар Дарко Јевтић причао о хапшењу које се тог јутра догодило у Миријеву због 37 илегалних миграната нађених у једној кући.

Екипи ТВ О2 пришла је непозната жена, напала их и покушала сниматељу да обори статив.У току 2018. године у Бази НУНС-а регистровано је и седам случајева вербалних претњи, укључујући и претње смрћу.

Након епизоде емисије „Живот прича“ о српским женама које су преживеле мучење у логору у Босни током рата деведесетих година, емитоване 9. маја 2018, ауторка емисије Татјана Војтеховски је добила бројне претње од корисника Твитера под називом „Рудолпх Месароч“.

Између осталих експлицитних увреда и претњи, особа је написала: „Ма убит ћу те к…о издајничка“ и „Јесам ја теби рекао к…о четничка да ме пријавиш или ћу ти одрубити ту дволичну издајничку свињску главу“.

Лидер Српске радикалне странке и посланик у Скупштини Србије Војислав Шешељ, 21. априла за таблоид Информер оспорио је право новинараки РТС-а Оливери Ковачевић да прича о насиљу над женама, назвао је погрдним именом а затим додао: „Она дозвољава себи оно што нормалним људима не пада на памет да раде. Сносиће одговрност кађтад. Казнићу је ја, и то лично“.

Непознате особе упутиле су преко друштвених мрежа новинару ТВ Прва Ивану Ивановићу, 21. априла ове године, озбиљне претеће поруке након емитовања његове емисије.

„Заклаћемо те п…о ако још једном узмеш Шешеља у та твоја погана уста“ или „Не дао ти Бог да те негде сретнем. Је…у ти све издајничко, је..м ти фамилију и крв издајничку… Радикала има доста видећеш шта си себи направио“, неке су од порука. Налози са којих су упућене те и још неке претње у међувремену су обрисани.

Након округлог стола у Врању на тема „Дијалог о Косову и југ Србије“ где се разговарало о томе како унутрашњи дијалог и догађаји око Косова утичу на југ Србије, новинарки Југпреса Љиљани Стојановић 5. априла стигла је СМС порука са непознатог броја, а у делу поруке садржане су претње следеће садржине: „Лично сматрам да не може бити никаквог ‘демократског дијалога’ по питању независности тзв. Косова, експоненте оваквих ставова треба сурово прогонити, не само вербално, ако не институционално онда ванинституционално“.

Уредник листа „Зрењанин“ Далибор Бубњевић 31. марта рекао је за УНС да га је док је био на радном задатку, на свечаности у хотелу „Војводина“ у Зрењанину, председник Одбора за културу и информисање Скупштине Србије Мирко Крлић вређао, псовао, претио му а на крају и ударио шамар. Као разлог навео је текстове о фабрици воде у Зрењанину и о њему, иако како је рекао, Бубњевић о Крлићу никада није писао.

У судници Специјалног суда у Београду, 30. марта 2018. Војслав Шешељ се ругао сведоцима на суђењу за ратни злочин у Кравицама. Шешељ је у једном тренутку викнуо: „Има ли ко из Жена у црном? Да их пресвучем у плаво“.

Пошто у судници није било представника те невладине организације, новинарка Данаса Јелена Диковић је изјавила да је она из Жена у црном, након чега је лидер СРС питао за име. Када је новинарка одговорила, он је својим страначким следбеницима, рекао: „Упишите тамо, Јелена Диковић, па да је пребацимо у плаво“.

Поводом пројекције филма „Косово наздравље“ у Београду, 28. марта 2018. године, Независном друштву новинара Војводине (НДНВ) је путем друштвених мрежа упућен је већи број претњи.

У бази података НУНС-а регистровано је пет случајева застрашивања. Почетком фебруара, у два наврата, улаз у заграду Дома новинара Србије облепљен је плакатима са увредљивим текстом о Независном удружењу новинара Србије.

Увредама и претњама, углавном преко друштвених мрежа, током 2018. године, били су изложени и председник НУНС-а Славиша Лекић, новинар ТВ Н1 Никола Радишић, главни и одговорни уредник Бете Драган Јањић и новинар Курира Бобан Каровић

(Извор: НУНС, фото: pixabay)

Не свиђа ми сеСвиђа ми се (Нема оцена)
Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − fifteen =